|
|||||||
|
|
|
|||||
|
Hei og
velkommen til den tause verden
Min lille side om dykking
**************************************************
Her vil det etterhvert komme linker til sider som handler om dykking. Videre vil du finne noen nyttige opplysninger. (forhåpentlighvis) Og selvsagt vil det komme endel bilder her og ettervert. Både fra fine dykker plasser og bilder tatt under vann. De første er allerede klar og de vil du finne lenger ned på denne siden. Helt fra jeg var lita har filmer og bilder som er tatt under vann fasienert meg, og når jeg fikk se en dykker så såg jeg opp til ham som om han var en slags helt. Nå mange år senere har jeg selv dykker sertifikat men er like, om ikke enda mer fasinert av livet under vann. Desverre er det ikke alle som er så heldig å ha dykker sertifikat da dykking tross alt er en exstrem sport. Og man må ha rimelig god helse for å bli godskjent for dykke opplæring. Men heldighvis er det ikke helt umulige krav man må bestå. Jeg innehar selv OWD, (open water diver) og AOWD, (advanced open water diver) sertifikat, begge Padi 5* kurs. (begge disse sertifikatene vil du finne bilde av nederst på siden) Jeg tok kursene på AS Dykkersport avdeling Trondheim som er et 5 stjerners dykker senter.
De har utmerkede innstruktører som tar godt vare på hver enkelt elev. Ikke bare har de sikkerheten i høysetet men de sørger for at du har det gøy under opplæringen. Foruten at du får en god smaks prøve på hva som venter deg etter bestått kurs. Jeg følte meg svert trygg og innstruktøren min var utrolig dyktig. Desuten ble jeg hekta fra første dykk og kunne nesten ikke vente på å bli ferdig. Jeg var svert nærvøs før resultatet på teori eksamen forelå etter at jeg fikk vite at den praktiske delen var bestått. Og stor var gleden over å få vite at jeg hadde bestått den delen og. Nå var jeg klar for å utforske den tause verden. Er du klar til å ta en nærmere titt på den verden sammen med meg ? Okei here we go.....
Utstyr, herre utstyr vs jente utstyr |
Men først en liten men viktig ting: Heldigvis så er ikke dykking lenger en 'gutte' greie selv om jenter fortsatt blir litt tilsidesatt. Noe som kommer frem av utstyr beregnet for oss. Og når det gjelder utstyr så er det noen ting som er viktig å tenke på før du kjøper det. 1 husk at dykker utstyr er dyrt, 2 utstyret er noe du skal ha i lang tid, 3 utstyret er noe som du må trives i og som passer til deg. Og det er viktig å huske at om ikke du føler deg vel i utstyret så vil du ikke få full glede av det som skal være en avslappende og spennende opplevelse. Desuten kan det gå utover sikkerheten til både deg og din dykker partner. Mangt et dykk har blitt en heller trist opplevelse for noen fordi utstyret ikke har passet.
Så om du er jente så FORLANG å få utstyr beregnet for jenter. Mange hevder det at om du bruker utstyr beregnet for jenter eller om du bruker utstyr for menn ikke spiller noen stor rolle. Det er noe stort tull ! Spesielt når det kommer til dykker drakter. Vår anatomi, (vi har andre former enn menn bla.) så om de sier at det ikke er stor forskjell på herre og damedrakter... Så tenk da på hvorden en manns kropp er i forhold til vår. Så forlang utstyr beregnet for jenter om du ikke selv har bestemt deg for noe annet da. Husk og øvrig utstyr som, vest, (vest er og viktig), for igjen har vi puppene å tenke på. Reimene som går fra skuldrene og ned ofte er plasert slik på en herrevest at de går rett ned. Noe som igjen kan være til hinder og kan føre til endel smerte for oss. Fordi reimene da vil gå rett over brystene. Tross alt er vi svert følsomme der noe som de fleste vet. Svømme føtter, bly belte, flaske, osv. Ikke la deg avfeie med at det ikke er nødvendig eller at de ikke har det. Hvis noen på en dykker foretning sier slikt så finn en annen butikk. Jeg har selv fått høre slike dumme ting og det gjør meg irritabel og sint. Kansje mener noen at slike ting som, flasker og slikt er like for jenter og gutter, men egentlig ikke. ( vel flasker er det vel ikke noen stor forskjell på men det du bør tenke på der er størelsen.) En stor flaske er gjerne tyngre og mer uhånterlig enn de mindre så velg en flaske som du klarer å håntere. Mye er vel og en motesak men vi har rett til å få den samme servicen som menn og vi har rett til å få det vi vil ha. For tross alt vet vi best selv hva som passer oss og ikke.
Tørr drakt vs våt drakt |
Mange lurer på hva som er best av tørr drakter og våt drakter og her kan du få mange motstridende svar. Mitt beste råd er at du selv prøver hva som er best for deg. I varmere strøk er det egentlig en selvfølge at du bruker våt drakt. Men her i Trøndelag kan det være så om så. Det du bør tenke på er temperaturer og hva du tåler der. Jeg synes våt drakt er best uansett. Da jeg synes jeg får mer naturlig følelse med vannet og mindre strev. Det er nå oktober og våt drakten kan fortsatt brukes. Men det man bør huske på er at man skifter der det er lunt og tørt slik at du ikke blir kald før du plumper uti vannet. For når du først er ute i vannet så blir du faktisk en tanke varm uansett. Da våt drakter er slik at vannet som kommer inn i drakten varmes opp av krops varmen. Og dermed blir det vannet en beskytende hinne rundt kroppen slik at du holder deg varm. Men husk at når det er kaldt i luften og vannet så blir det et varme tap uansett. Og som de fleste som dykker vet, jo dypere du går jo kaldere blir det. Når vinteren setter inn med spreng kulde og andre ting som følger med og du fortsatt vil dykke, tja da kan du jo bare leie deg en tørr drakt. Ikke sant ? Med våt drakten får du mer vann følelse. Du slipper problemer som luft i bena. Baling med oppdriften siden tørr drakter krever mer trening og erfaring enn våt drakter. Slik at du kan få mere ut av ditt dykk. Desuten trenger du mindre bly med en våt drak og dermed blir det mindre for deg å drasse rundt på.
Tørr drakter kan og være en fin innvestering selvsagt. Spesielt om du bor der hvor temperaturene oftere er lave enn høye. Og i tilegg dykker masse. Desuten er fordelen at du kan bruke vanlige klær under enn tørr drakt slik at du slipper å bli kald før du plumper uti. Tørr drakter krever derfor mye mer vedlikehold enn våt drakter og. Husk å se nøye over de før en ny sesong. Skjekk alle ventiler, mansjetter og glidlås. Glem heller ikke å undersøke om det er noen lekasjer. Der anbefaler jeg deg å få en autorisert forhandler/verksted til å hjelpe deg. Så regelen er igjen at du selv finner ut hva som passer deg best. Både våt draker og tørr drakter har sine fordeler og ulemper.
Vedlikehold. Enkle tips for å få glede av ditt utstyr i mange år. |
Har du eller skal du kjøpe deg eget dykkerutstyr så pass nøye på det og følg anvisningene for vedlikehold og oppevaring nøye. Da dykkerutstyr er en dyr innvestering men som kan lønne seg i lengre løp eller viss du dykker mye. Mye kan og kjøpes brukt selvsagt. Men husk da på å skjekke utstyret nøye før bruk. Få en autorisert forhandler eller et utorisert verksted til å undersøke ventil sett, dybde og lufttrykk måler, (eventuelt computer om du har det), og selvsagt flaskesett før bruk. Flasker skal trykk prøves før du kan bruke de og deretter trykk prøves minst en gang i året. Husk å undersøke alle pakninger og fra tid til annen. Husk også alle ventiler på vesten. En god ide er å skylle den innvendig av og til med lunkent vann. Da salt vann altid vil sive inn fra tid til annen, og salt vann er noe de fleste vet kan være drepen på de fleste ting. Og skal du ha utsyret til å vare noen år så bør du ha dette i hodet. Skal prøve å legge inn linker til steder hvor du kan få kjøpt brukt utstyr ettervert her og men nå er det nok 'tørr' prating her, la oss gå til litt mer spennende saker...
God fornøyelse
Cicilie Anette
************************************************************
Ta en titt på noen av bildene fra turer jeg har vert på. Først et par bilder fra Trondheims fjorden. En plass det er naturlig for meg å boltre meg på. Trondheims fjorden byr på mange fine plasser å dykke på om du vet hvor det er best forhold. En god ide er å ta en prat med lokale dykkere eller stikke innom Dykker sport i Kjøpmanns gata og snakke med de. De arangerer turer ofte så de vet mye om hvor det er best forhold. Eller hvorfor ikke melde deg på en tur til de ? De har turer hver onsdag, lørdag og søndag. Onsdags turene er beregnet for de som innehar AOWD sertifisering. Mens lørdags turene er for alle sertifiserings nivå.
Vel nok om det. Første sted jeg har bilder fra er en plass noen minutters kjøring med bil fra sentrum. Et sted som heter Trolla. En fin plass egentlig men jeg anbefaler å bruke båt om du har tilgang til det. For ellers må du belage deg på å bære utstyret et stykke. Desuten må du svømme, krype et godt stykke før det blir dypt nok til å dukke under.
De fleste bilder er tatt av undertegnende untatt noen få som er tatt av Dordi & Vidar. |
Bilde 1 viser meg på plassen vi gikk ut ifra mens bilde 2 viser samme plass sett fra sjøen.
Bilde 1 er tatt av Vidar mens bilde 2 er tatt av undertengnende. |
(Jeg gir denne plassen terning kast 2)
Vel det var bildene for denne gang. Flere vil komme ettervert. Foresten, jeg tar med et siste bilde og før jeg avslutter for denne gang. Det er bilde som ikke er akurat noe å skryte av akurat. Men det er mitt første forsøk på å ta et bilde under vann.
Bildet viser solen som trenger gjenom fra oven og som kaster et fint lys over noe tang.
Bildet
ovenfor er en tanke uskarpt men det kommer av at sikten under
vann var elendig. Sikten var fra 0,5 til 2 meter alt etter hvor
dypt vi var. Men flere bilder kommer snart.
Da forhåpentligvis tatt på en dag med bedre sikt.
Dette bildet er og tatt under vann, (men det er vel tydelig?) og viser min buddy Vidar. Og la meg si det som det er, Vidar er etter min mening en av de beste dykker buddyene man kan ha. Jeg og Vidar har altid hatt det gøy under dykke turene våre. Ikke minst fordi man aldrig vet hva Vidar kan finne på. Så en stor takk til deg Vidar.
Ofte tenker ikke folk over at man trenger ikke dra så langt for å få de store natur opplevelsene. Iallefall ikke de som ikke dykker. Vi som dykker dermot vet at om vi drar et lite stykke utenfor bykjernen og så bare dukker i det liksom, vil vi finne en helt annen verden. En verden fylt av nye opplevelser hver gang vi dykker. Dyreliv og planteliv. En verden som er stikk motsatt fra den vi finner på overflaten. Her nede i den 'tause' verden finner man fred og ro og opplevelser man lever lenge på. Her nede er man langt unna støy, forurensing, stress og problemer. Vel desverre så finner man av og til forurensing her og. I form av søppel som folk dumper da de tror at ingen vil se det.
Desverre så blir ikke det man dumper borte bare fordi man kaster det i havet. Sykler, vaskemaskiner, flasker og annet avfall vil altid vere der. Noe som ødelegger økobalansen i havet til slutt. Økosystemet under vann er sårbart nok fra før om ikke folk skal dumpe ting de ikke vil ha lenger. Havet er ingen søppel plass, det er en verdifull resurs for oss og kommende generasjoner om vi tar vare på det.
**********************************************************************************
Mandag den 20 August var jeg og en venn, (Vidar) ute i Børsa som er et sted noen få mil utenfor Trondheim for å dykke. Der ute ligger det et gammelt vrak som bare kalles for 'lekteren' og som er et populert dykkermål. Lekteren ligger på skrå slik at den grunneste delen ligger på 27 meter og den dypeste delen på ca.40 meter. Jeg hadde ikke akurat tenkt så mye over vrak dykking da det ikke akurat fanget min interesse før. Men etter et besøk på lekteren ble interessen vekket til live. Da vi så vraket komme sakte imot oss der vi svømte rolig mot bunnen var jeg 'fortapt'. Da vi så nådde roret på vraket merket jeg hvordan følelsene begynte å strømme gjenom meg. Jeg følte meg på en måte ydmyk og og liten der jeg holdt meg i rekka. Jeg følte og en dyp respekt på en måte over at jeg fikk oppleve dette utrolige skuet. Det var ganske bra sikt slik at opplevelsen ble topp. Havet var ellers ganske livløst bortsett fra noen få fisker. En lærkorall, (dødmannshånd) satt ved siden av roret som om det var den som nå styrte dette skipet i en stille trist uendelighet.
(Denne plassen gir jeg terning kast 3)
Apropo, har du noengang tenkt over hvorfor det kalles den tause verden ? For om man er under vann så er ikke den verden taus akurat, lyder høres der og. Romling av stener, fisk som gjør en brå bevegelse og lyder som trenger ned ovenfra. Lyder som blir forsterket under vann. Så denne verden er på langt nær taus.
Om du vil ta en tur ut til lekteren så snakk med Dykker sport i Trondheim da de kan hjelpe deg med veien. Det er lett adkomst da man kan så og si gå rett ut i sjøen fra bilen.(Som du kan se av overstående bilder). Ta med lykt da som de fleste vet så er det mørkt og grått på den dybden lekteren ligger. Hva med å ta med et kamera og ? det kan jo bli noen fine minner fra turen.
Andre dykkermål som anbefales som jeg har hørt er ute i Hommelvika. Der ligger en enorm kran som knakk og raste ut i sjøen. Krana tok vist og med seg noen jernbane vogner da den sa takk for seg og stupte ut i sjøen. I Hommelvika finner du og et gammelt flyvrak, en Junker fra 2 verdenskrig. Igjen anbefaler jeg og ta en prat med de på Dykker sport i Trondheim. Siden de kan annbefale deg mange fine plasser å dykke på. Både for dere som er uerfarne og for dere som har mer erfaring. Dykkersport i Trondheim har også noen flotte lokaler hvor alt er oversiktlig. Der får du alt fra luftfylling til utstyrs leie og overhaling av utstyr. På kontoret har de også et par fine modeller. Deriblant en modell av det tyske slag skipet Tirpitz. De har noen supre tegninger av det på veggen og. Så det er så absolutt verdt å ta en tur innom Dykkersport om du er i Trondheim og har planlagt å dykke.
Tar og med noen bilder fra Ila hvor Dykkersport i Trondehim har et fint lokale. Denne plassen ligger like utenfor byskjernen og brukes blant annet til å utdanne nye dykkere. Det er og en fin samlings plass og et fint sted å dykke på. Siden det er trapp ned til vannet og en fin flyte brygge man kan sitte/stå/ligge på. Men ver forberedt på at det ikke er stort å se her, (under vann altså). Nesten ikke liv i det heletatt men det ligger en kirke klokke på ca.12 meters dyp som kan være verd å se på. Men utsikten ? voow den er fin. Munkholmen i bakgrunnen blant annet.
Bombs away ! | Kan det være et tilfelle av dybderus ? |
(Denne plassen gir jeg terning kast 2)
Her ligger vi å plasker & koser oss Vidar og jeg (fra Dolmøya) |
Bilder fra Hitra som til og jeg må innrømme er er dykker paradis. Preget av god sikt, (som oftest) mye å se under vann. Fint å fange sjell, krabbe, fisk eller hva du nå enn vil. Eller hvorfor ikke ta bilder under vann ? De beste stedene å dykke kan det være ltt vanskelig å finne frem til eller komme frem til men det er verd det uansett. På Sandstad der vi var mest kan jeg anbefale Hitra Camping som overnattings sted. De har hytter, plasser til camping vogn og en fin resturant med alle rettigheter. Meget barne vennlig og handikapp vennlig sted. Ca. 4 km til nermeste butikk. Du har muligheter for lån av fryser og et sted til å rense og tilbrede fangsten din. Hitra Camping har også båtutleie. Du kan velge om du vil ha båt med eller uten motor. Men husk å bestille i god tid da Hitra camping er et populert sted slik at det kan være at campingen er full. Innehaverne er svert greie og hjelpsomme. Så ikke vær redd for å spørre de om du lurer på noe.
Hva kjedde ?
Her er kommer det historier om ulykker.
Kreta 2011 Orca bay
Dagen kom med sol og blå himmel. Varmt var det og som vanlig på Kreta. Vidar, Henry, Dordi, Arne og meg bla annet skulle på en dykker tur til et sted vi kalte Orca bay. Vi leide utstyr til en lokal dykkerbutikk og så lang så godt. Men det skulle snart snu. Etter en trivelig biltur kom vi frem til Orca bay. Ut med utstyr og drikke. Havet lå blikkstille. Dette vil bli en fin dag tenkte vi vel alle sammen. Etter mye latter og planlegging av dykk så var det på med utstyret og labbe ned til vannet. Vi ligna noen pingviner der vi gikk. Så svømte vi i vei, før det bars ned i dypet. Alt gikk bra så langt, vi holdt øye med hverandre som man skal. På ca 10 meters dyp begynte jeg og vippe over til siden, noe føltes ikke rett. Med ett forstod jeg at flaska ikke var festa stramt nok. Jeg begynte å bale, fikk ikke rett balanse. Så begynte blybelte å skli oppunder vesten (BCD'N) Prøvde å signalisere men fikk ikke kontakt med de andre og jeg begynte å få angst. Ble redd. Begynte å puste vel raskt. Tanker svirret gjennom hode. Så slo redselen til for alvor, kommer jeg til å drukne ? Hvordan vil det føles ? Vil det gå raskt og smertefult osv tenkte jeg. Heldighvis slo opplæringa til. Få kontroll på deg selv. Pust rolig, ikke bask for mye. Jeg så opp og skimta lyset og sola der ovenfor meg. ! tanke var å fylle vesten med luft og bare komme meg raskest mulig til overflata. Men fornuften tok over. Ta en kontrolert oppstigning selv om kroppen og en del av hjernen ville bare gi F og komme meg raskest mulig opp. Etter en tid som virka som evigheter brøt jeg endelig overflata. Spytta ut ventilen og tok noen dype magadrag av frisk overflate luft. Vel mere som en valross i steiksola da. Fikk tatt av meg vesten som jeg fylte med luft som jeg så brukte so 2 vidtm flyte anordning og fikk endelig av det fordømrade blybeltet. En stund etter kom Henry opp og. Han hadde merka at jeg ikke var der nede og ble bekymra. Jeg signaliserte at jeg trengte hjelp. Han kom bort og hjalp meg til land. Dykkinga var over for meg den dagen. En fantastisk dag og et dykk som starta fantastisk skulle med andre ord ende opp som dette.
Så hva kjedde og hvorfor ? Som mange ting er det en rekke av ting som kjer. en kjede av hendelser om du vil. En ny dag med sol og varme. En gjeng som var gira for å komme seg avgårde, inkludert meg selvsagt, og ukjent sted. Leie av utstyr som ikke er helt tilpassa hver enkelt. Og personal som sier at alt er festa og ok. ikke nødvendig å sjekke selv. Mye mas og sjas omkring det og du tenker... vel om de sier at utstyret er ok og klar til bruk så, vel da er det vel det. FEIL ! første feil jeg gjorde, man skal ALTID sjekke det utstyret man skal bruke. husk...! det er din og din dykkerpartners liv det handler om. Dobbeltsjekk altid utstyret du skal bruke ! Ikke ta ting for gitt. Feil 2, jeg sjekka ikke utstyret godt nok før jeg gikk i vannet. Hadde jeg gjort det kunne dette vert ungått. Etterstram reimer og sjekk bcd, sjekk at blybeltet er rett og at det føles bra, FØR du går ned i dypet. Så når jeg da svømte ut føltes alt ok, men overflate og under vann er 2 vidt forsjelige ting. Trykk utgør endel av dette. strøm noe annet hadde jeg sjekka en gang til før jeg dykka kunne dette vert ungått. hvorfor sjedde dette... jo jeg tok ting for gitt istedet for å huske på utdanninga. IKKE la dette skje deg, stol på det du har lært og ALTID sjekk det utstyret du bruker FØR du dykker ! Cicilie Anette, en uheldig dykker som kom fra det med skrekken og kunne fortelle om det.
Flere tips om fine plasser kommer etterhvert. Og flere bilder selvsagt.
Under her vil du finne noen linker som det kan være verd å se nærmere på:
Dykking | Ta en nærmere titt på bladet dykking |
NDF | Norges Dykkerforbund |
Havsport | De selger utstyr og har kurs (PADI) |
Bilder av mine sertifikat, (Open water og Advanced open water diver)
Mer vil komme ettervert så bare ta en titt innom igjen fra tid til annen.